2023-03-21

Міфи та факти про ФтМ перехід

Викриття найпопулярніших міфів про медичний ФтМ перехід з суміжними темами для новачків, які страждають на хибні страхи або нереалістичні надії. Хоча я впевнений, що й досвідчені трансперсони можуть почерпнути щось нове з цієї статті. 

Також вам може стати у нагоді цей гайд по трансмаскулінному переходу в Україні.

Особиста думка автора по соціальним питанням не зазіхає на останню істину.

~ ~ ~


❌ Перехід зменшує тривалість життя


♂️ Коли пишуть про вплив медичного переходу на загальне здоров'я, переважно згадують ризики. У цій статті про них теж буде, але для початку обговоримо його однозначну користь, щоб не створювати ілюзії, що перехід це обмін половини внутрішніх органів на останні 10-20 років життя без дисфорії.

Взагалі, сама по собі статева дисфорія тягне за собою стільки психосоматики, що якщо не здійснювати перехід, то, ймовірно, людина якраз і протягне 10-20 років. Як мінімум їх переслідує дисоціація, як максимум депресія чи тривожність. Якщо у них є проблеми із сексуальністю, то вони теж лягають психологічним вантажем. Такий фон негативно позначається на їх способі життя, фізичній активності, якості сну, харчуванні, імунітеті, серці та мозку. Завершують цю сумну картину 41% спроб суїциду без доступу до переходу.

Здавалося б, позбавлення всіх цих ризиків - саме по собі свідчення про користь переходу вагоміше нікуди. Але найцікавіше – в кінці, а не на початку цього шляху.

У цисжінок в 40-60 років гарантовано трапляються менопауза та клімакс. Порушення та припинення вироблення яєчниками естрогенів, які брали участь у багатьох процесах організму крім розмноження, для когось протікає більш травматично, для когось менш. Але ж давайте перелічимо усі можливі неприємні симптоми та ризики:

- Регулярні напади жару та запаморочення

- Перепади настрою

- Хронічна втома

- Проблеми зі сном

- Тахікардія

- Мігрень

- Потоншання шкіри

- Біль у суглобах

- Остеопороз (кістки легше ламаються і важче зростаються)

- Нетримання сечі

- Хронічний цистит

- Пришвидшення розвитку деменції

Нехило, так? Так ось у трансчоловіків завдяки довічному прийняттю тестостерону ймовірність цих проблем знижена на порядки, а прояв їх у комплексі прямує до нуля. Також вони набагато рідше цисжінок страждають на анемію і гіпотонію. Єдине неприємне, що у трансчоловіків залишається як у цисжінок - у середньому нижча толерантність до алкоголю за цисчоловічу.

(Нотатка для ваших близьких: цисжінки можуть приймати естрогени у період менопаузи щоб відстрокувати та пом'якшити клімакс)

Але це ще не все! У трансчоловіків у середньому залишаються деякі базові переваги цисжіночої фізіології над цисчоловічою. Вони рідше цисчоловіків страждають на гіпертонію, еритроцитоз і мають менший ризик серцево-судинних захворювань (хоча і більший ніж у цисжінок). І їм не загрожує "найстрашніший" симптом цисчолвічого клімаксу – сексуальна дисфункція! (з 60 років дозу тестостерону поступово знижують, але не скасовують згт)

Так що за умови безперебійного доступу до тестостерону трансчоловіки ще й переживуть усіх трансфобів.


~ ~ ~


❌ Тестостерон вбиває печінку


♂️ Це було актуально років 50 тому, коли кристалічний тестостерон здебільшого приймали перорально у таблетках. Ін'єкційний нетоксичний тестостерон був винайдений аж у 1951 році (уколи потребувались щодня і тому він не прижився на ринку через незручність і дорожнечу), до 1970-х були відкриті всі відомі на сьогоднішній день ефіри, і з тих пір формули препаратів удосконалюються тільки для розширення інтервалів ін'єкцій – від 14 днів ажно до 21 тижня. Останнім словом медицини є підшкірні імпланти, що виділяють тестостерон у кровотік до 26 тижнів.


~ ~ ~


❌ Чим вища доза тестостерону, тим швидше відбудеться маскулінізація тіла


♂️ Підвищена доза тестостерону хіба що відправить у нокаут вашу репродуктивну систему, і на цьому її швидкі ефекти маскулінізації закінчаться. Надлишок тестостерону в організмі веде до ряду неприємних наслідків - надмірного висипання, випадіння волосся, набряків, пітливості, гіпоманії, тахікардії, гіпертонії, підвищення ризику інфаркту та інсульту. Це вочевидь не та маскулінізація якої ви хочете. І найіронічніше - його надлишки перетворюються на естрадіол (це називається ароматизація), і накопичившись за кілька місяців він може нагородити вас ще й відновленням менструацій!


~ ~ ~


❌ Гель безпечніший за ін'єкції


♂️ Вочевидь, технічно нанесення гелю менш травмонебезпечно ніж внутрішньом'язова ін'єкція. Та у геля є значні недоліки. Це ж треба мазатися ним щодня, шукати для цього безпечне місце поза домом, тягатися з цим пакетом пакетиків або тюбиком; він смердить, пересушує шкіру, а ще він токсичний для ваших домашніх улюбленців і близьких людей з естрогеновим гормональним фоном. Воно не варте того, щоб раз на 14-150 днів не відшукати людину, яка поставить вам укол, якщо вже самі ви не можете (і ніхто вас за це не засуджує). Але що стосується побічних ефектів, ризиків та можливих ускладнень ваших хронічних хвороб від тестостерону – гель провокує їх анітрохи не менше, ніж та сама доза у форматі ін'єкції. Поденний рівний розподіл тієї дози змінює динаміку незначно. Уникнути цього можна лише контролюючи своє здоров'я через регулярні аналізи з підтримкою лікаря, не покладайтеся на інтуїцію у цьому питанні.

Можна однозначно сказати що гель безпечніший за ін'єкції для окремих людей - які мають алергію на олії у складі (арахісову, рицинову, тощо), або у них несприятливість до ефірів (з нею ефект згт може бути вкрай непередбачуваний). Для них він і був винайдений, оскільки спирт у його основі гіпоалергенний та тестостерон у ньому "голий". Також він може бути альтернативою для людей з фобією голок. Але якщо у вас є рівнозначний вибір між гелем та ін'єкціями – обирайте ін'єкції.


~ ~ ~


❌ Гель діє плавніше та "лагідніше"


♂️ Хіба що на старті ЗГТ, коли організм ще не переналаштований на тестостерон - поступове збільшення дози гелю щоденно це менший стрес для організму, ніж ін'єкція раз на 14-21 днів (з 6-21 тижневими депошками на старті схема складніша, детальніше у гайді). У деяких ін'єкції провокують зміни настрою не слабші ніж при ПМС та стрибки лібідо - для вас це може бути вагомим аргументом за гель. Але швидкість саме зовнішньої маскулінізації при однаковій дозі на інтервал у геля та ін'єкцій однакові. Навіть акне однакове. Якщо ви чогось побоюєтеся, хочете відстежувати реакцію організму на тестостерон та краще контролювати ситуацію, то ви можете побути на гелі перші пару місяців. Але подалі ніякої медичної ефективності у цьому немає.


~ ~ ~


❌ При небінарній гендерній ідентичності медичний "бінарний перехід" не допоможе подолати статеву дисфорію

♂️ Через цей міф багато небінарних трансмаскулінних людей відкладали медичний перехід на роки та десятиріччя, а у підсумку лише жалкували що не почали раніше. Будь-яка гендерна ідентичність не є симптомом якогось стану здоров'я, з яким медична корекція статі може чи не може допомогти. Гендер це соціальний конструкт, тобто ідея "доцільної поведінки Ч та Ж" цілком залежна від глобальної політики, економіки та особистих життєвих обставин, відмінна у різних регіонах, культурах та релігіях - а не вроджена фізиологічна характеристика як гонади, лімбічна система та статевий диморфізм мозку (від порушень яких статева дисфорія може виникати). Тому по всьому світу завжди існувало так багато людей з мінливою гендерною ідентичністю, але без статевої дисфорії - така у них соціалізація або свідома особиста справа, а не вроджений стан. У багатьох суспільствах до "привнесення прогресу білою людиною" та глобалізації небінарність була нормою, а десь донині є. Нормально й "білим людям" приходити до сумнівів у непорушності гендерної бінарності за різних зовнішніх обставин. Та нормально що таких людей набагато більше ніж трансперсон з дисфою (десь 17 до 1 у сучасних США). Культура еволюціонує під їх тиском, повільно йде на компроміси, ми всі соціалізуємось у ній. Трансперсони не вигадують нічого нового, ми усвідомлюємо, сприймаємо, зрікаємось та адаптуємо все старе - та маємо дисфорію на додачу. Тож так само для трансперсони не відчувати себе ніким з "традиційних двох гендерів" нормально, не хотіти цього як "бінарні" трансперсони нормально. Якщо ви відчуваєте стабільну тілесну дисфорію від будь-яких "стереотипно жіночих" статевих ознак, але при цьому психологічно/соціально/політично ідентифікуєте себе не чоловіком, а наприклад андрогіном, агендером, гендерфлюїдом, а можливо навіть маскулінною жінкою - можна не сумніватися, що "бінарний перехід" вилікує вашу тілесну дисфорію саме як у середнього трансчоловіка, ніяк не вплинувши на вашу ідентичність (принаймні поки ви можливо не отримаєте з переходом досвід, який можливо її змінить). Розділіть для себе "світ ідей" та турботу про власне здоров'я у "світі речей", не відмовляйте собі у базових потребах тільки якщо ці два світи не ідеально відповідні. Тим паче лікарів ваша ідентичність хвилювати не повинна, їх робота - допомагати вам, а не контролювати. Та якщо вони все ж дуже зацікавлені дослідити ваш внутрішній світ глибше ваших прямих скарг - варто дуже обережно розкриватися їм, а краще взагалі не казати що "не відчуваєте себе чоловіком" ідейно. Зосередьтесь на потребі тіла із деякими/максимально стереотипними чоловічими ознаками. Збрешіть для власної безпеки що ви "чоловік" та отримайте у першу чергу те за чим ви прийшли - за лікуванням дисфорії. Або будьте готові стикатися з непорозумінням, відстоювати себе, змінювати думку інших людей, ламати систему. Це тяжкий шлях, ви нікому не заборгували продиратися через нього. Та відмова від цієї боротьби не робить вас слабкими або негідними комфорту.

~ ~ ~


❌ "Небінарний перехід" та "небінарна ЗГТ"


♂️ Будь-який перехід відбувається або з маскулінності у фемінізацію, або з фемінності в маскулінізацію. Це зовсім не передбачає пожиттєвої ЗГТ, всіх операцій, зміни документів та наслідування усіх гендерних стереотипів задля досягнення ідеалу "справжнього транссексуала" за цис-стандартами - перехід це широка шкала, але напрямів на ній лише два. Люди можуть мати лише два варіанти гормонального фону - стабільно домінуючі естрогени чи агдрогени (та їх кількість для досягнення цього стану вже індивідуальна, тому інтервали прийому тст у багатьох відрізняються на дні, тижні та місяці). Самопочуття та майже всі зовнішні статеві ознаки визначаються гормонами. Варіативність решти (частково геніталії, гонади, репродуктивна система та хромосоми) у трансперсон подібна до природньої у інтерсекс. Люди добре почуваються з різноманітними зовнішніми характеристиками, це цілком безпечно при належному догляді, але якийсь "небінарний" гормональний фон неможливий навіть усередині найширших уявлень про людську біологію - хіба що його відсутність, тобто клімакс. Інтерсекси з порушеннями функціонування гонад все життя приймають "бінарну" згт, щоб підтримувати своє загальне здоров'я, як і трансперсони (та безліч цисів з набутими ендокринними захворюваннями). Від особливостей метаболізму доза для досягнення стабільного ефекту може бути малою, виглядати як мікродозинг, та це все ще "бінарна" ЗГТ. А ось нерівномірна, коротка почергова дія естрогенів та андрогенів на організм дуже шкодить здоров'ю - серцю, кровотворенню, кісткам, нервовій системі, провокує нерівномірний ріст, викид та рак ендометрію, рак молочних залоз або пролактиному у мозку. Відкат впливає на фтм приблизно як викидень/аборт на цисжінок - це відносно безпечно раз на декілька років, але не декілька разів на рік. Якщо вже дуже треба, то цілком безпечно відкат можна зробити, якщо знижувати дозу тст поступово (тут доцільно перейти на гель), а не раптово кидати.

Розмірковуючи про небінарність можна довго говорити про ідентичність, використання небінарних займенників, імен та "нейтрального гендерного маркера" в документах у деяких країнах (цікаво, як гендерно-бінарні закони працюють на таких людях?), але їх перехід все ще бінарний як мінімум з медичної точки зору. У більшості країн - і з соціальної, і з юридичної теж. Це не щось правильне та обов'язково незмінне до скону людства, а просто як є на сьогодні. Повагу до небінарної ідентичності у особистому спілкуванні це не скасовує. Тим паче небінарна ідентичність не є протипоказом до медичного переходу, бо нею ніяк не вимірюється ступінь тілесної дисфорії.


~ ~ ~


❌ Мікродозинг тестостероном надає андрогінну зовнішність

♂️ Деякі фтм (зазвичай небінарні) не прагнуть ставати "справжніми чоловіками" фізиологічно, та інтуітивно їм здається що менша доза тестостерону = менша маскулінізація. Але те наскільки тестостерон маскулінізує вашу зовнішність визначається генетичною лотереєю, а не дозуванням. Заздалегідь результат ЗГТ ніколи невідомий, корегувати його можливо тільки у процесі змін (чи їх відсутності). Щось можна наворожити по родичам-чоловікам, та в цілому гарантій нема. Та що точно - на мікродозингу ви не будете стабільно балансувати між фемінністю та маскулінністю, це лише на роки уповільнить вашу повну маскулінізацію. Ще й акне не сходитиме, та не пропаде менструальний цикл, та навіть якщо кровотечі вас не дисфорять - це ризики раку (їх прибере гістеректомія або абляція ендометрію). Менше шкоди буде від безпечних відкатів раз на декілька років з повної дози. Та навіть так кінцеві зовнішні результати будуть точнісінько як на звичайній ЗГТ.
Альтернативні схеми ЗГТ застосовуються лише до людей з діагностованними гормонозалежними захворюваннями під наглядом лікаря. Медицина - це інструмент для рятування життів та мінімізації страждань, а не редактор персонажу у рольовій грі.

Автор не має наміру знецінити та заперечити існування небінарних ідентичностей у значної частки трансперсон (я сам невизначений чи то агендер, чи гендерфлюїд), а попереджає про невиправданність та небезпечність саме медичних експериментів на собі. Небінарність як ідея це база, за нею постгендерне майбутнє, але у сутньості це такий самий обмежений соціальний конструкт як "чоловіки та жінки" що не має ніякого відношення до тілесної дисфорії та її лікування. Гендерна ідентичність це не проблема що потребує уваги лікаря. Якщо у когось є проблеми з ідентичністю, вони йдуть до психолога, тренера або церкви, а не до лікарні. Вчені вже не такі дурні як 100 років тому, щоб ми у себе на кухні без вузької освіти мастирили щось краще за них. За деконструюванням гендерних стереотипів буде продуктивніше піти до руху антисексизму, нам потрібен активізм задля наближення світу де нікому не знадобляться ніякі гендерні ідентичності. А бути на вигляд звичайним чоловіком не гірше, ніж ідеальним андрогіном, якщо з генотипом все ж таки "не пощастило". Та це точно краще ніж життя з дисфорією.

~ ~ ~

❌ Альтернативна медицина та БАДи замість ЗГТ

♂️ Усілякі несертифіковані препарати типу 100500 спортивних стероїдів, вітамінних комплексів, чаїв, ефірних олій, товчених дуп мурах або води зарядженої фоткою Біллі Херрінгтона не можуть замінити ЗГТ. Вони навіть ніяк не "підготують" організм, поки у вас немає можливості почати перехід, хіба що психологічно потішать. Хай типу-тестостерон та його альтернативи типу фітоандрогенів (така ж чухня як фітоестрогени, про них ще буде нижче) у їх складі не зачаровують вас разом з низькою ціною. Якщо б все справді було так просто, то ця звістка вже облетіла би всю транс-спільноту, та замість контактів лікарів ми би обмінювались промо-кодами на айхерб. Але воно й на цисчоловіках працює сумнівно (автор бачив поцінювача сустанон-пакистан 19 рочків з зовнішністю відсиділого Ендрю Тейта), а користь трансчоловікам там від'ємна. Це перевірено багатьма жлобами, та доплачували вони власним здоров'ям - ментальним у кращому випадку, фізичним у гіршому. Будьте розумним, а не найрозумнішим.

~ ~ ~


❌ Перехід не є обов'язковим для лікування дисфорії


♂️ Якщо у вас статева дисфорія, а не дисморфофобія чи труднощі з вашою гендерною соціалізацією та/або ідентичністю (що може бути наслідком ментальних розладів, які піддаються лікуванню без переходу), то ніщо крім переходу вам з нею не допоможе. Чим раніше ви з цим змиритеся, тим швидше ви почнете перехід і позбавитеся її. Жодна "рефлексія дисфорії" за радфем-матчастиною або "прийняття своєї транс-ідентичності як повноцінної" за квір-теорією вам не допоможе. Все це - конверсійна терапія в новій обгортці, що суперечить сучасному медичному консенсусу по трансгендерності. Відрефлексувати вам варто лише внутрішню трансфобію, а прийняти лише свої природні потреби. Слухайте лише себе.


~ ~ ~


❌ Гендерна/статева дисфорія - це внутрішня мізогінія


♂️ Такі закиди часто можна почути від цисжінок-феміністок (не тільки радфем, нажаль). Вони горді бути жінками, або ж "через біль прийняли свою жіночність" та щиро вважають що для всіх інших "народжених жінками" можливо таке саме просвітлення. Але у ньому немає їх заслуги - їм просто пощастило народитися без передтеч до дисфорії, вони не досліджували це питання бо воно їх не торкається. Не рефлексуючи свої привілеї вони рвуться повчати людей з дисфорією, як їм краще бути зі своїм станом. Пояснюють його комплексами, травмами, надмірною прив'язаністю до матеріального. Називають фізиологічну потребу вузьким сприйняттям реальності. Звинувачують у знеціненні фемінності, потуранні сексистським стереотипам про "справжнього чоловіка", приєднанні до "пригнобителів". Радять замість "легкого шляху" рефлексію, психотерапію, філософію, духовність, критичне мислення та соціальні рухи проти гендерних ролей. Вважають що тяжіти до маскулінності повинно бути соромно. Що наші тіла належать та слугують дискурсу, а нас самих, ось таких якими ми є, не повинно існувати на шляху до світлого майбутнього. До біса їх.



~ ~ ~



❌ Статева дисфорія - це внутрішня трансфобія


♂️ Такі закиди іноді можна почути від прошарку транс-спільноти без тілесної статевої дисфорії та потреби у медичному переході. Їх гендерна ідентичність самодостатня та вони щиро вважають що для всіх інших людей можливо таке саме просвітлення. Але у ньому немає їх заслуги - їм просто пощастило народитися без передтеч до тілесної дисфорії, вони не досліджували це питання бо воно їх не торкається. Не рефлексуючи свої привілеї вони рвуться повчати людей з дисфорією, як їм краще бути зі своїм станом. Пояснюють його комплексами, травмами, надмірною прив'язаністю до матеріального. Називають фізиологічну потребу вузьким сприйняттям реальності. Звинувачують у знеціненні гендерних ідентичностей, потуранні цис-стереотипам про "справжнього транса", приєднанні до "пригнобителів". Радять замість "легкого шляху" рефлексію, психотерапію, філософію, духовність, критичне мислення та соціальні рухи проти гендерних ролей. Вважають що тяжіти до маскулінності повинно бути соромно. Що наші тіла належать та слугують дискурсу, а нас самих, ось таких якими ми є, не повинно існувати на шляху до світлого майбутнього. До біса їх.


~ ~ ~



❌ Коли ЗГТ покращить загальне самопочуття, обов'язково сама собою пройде й дисфорія від об'ємних грудей та/або вульви, піхви, матки


♂️ Таке дійсно трапляється - дисфорія частково відпускає, частини тіла від яких людину до переходу кидало у дереалізацію або панічний напад залучуються до її самосприйняття як нормальні, красиві, приємні. Наприклад, навіть досить "трушному" трансчоловіку непередбачуванно можуть перестати муляти зменшені від згт груди, або сподобатись вагінальний секс (та може й завжди подобався). Таке стається непримусово - шляхом цікавого самопізнання, звикання до нових відчутів, утворення позитивних асоціацій, самоствердження, розділення цього досвіду з близькими. Але цілком нормально якщо цього не стається. Нормально не відчувати тої цікавості. А все починається з неї, без цього з усього наступного виходить лише згвалтування себе (та несвідоме залучення до цього ваших близьких, до яких ви згодом можете відчути огиду та злість за це, а вони винні лише у тому що не розпізнали ваше саморуйнування). Закиди "Тупо відмовлятись від природного потенціалу заради вигаданної суспільством стереотипної мужньості" або "Треба приймати себе цілком, а не лише приємне, щоб бути гідним цього" або "Вважати у собі щось зайвим це суперечити божому задуму" або "Привчитися до цього буде не так клопотно, як продовжити потурати своїм забаганкам" у різних конфігураціях - це трансфобія. Викиньте це з голови, а тих хто вам таке каже шліть до біса.

Це нормально що ви не хочете цього зараз, та не захочете навіть через 10 років переходу, коли вже ніщо зовнішнє не зробить вас "мешн чоловіком" - але може зробити менш людиною у власному сприйнятті. Самоповага важливіша за гендерну виставу або її ефектний саботаж. Нейропластичність має широкі межі, та ви не зобов'язані перевіряти їх на міцність ціною своєї фізичної цілісності. Природа вміє жартувати - деякі частини тіл (не тільки статеві ознаки, та не тільки у людей) дійсно зайві та чинять організму більше страждань ніж користі. Нормально не хотіти їх мати, не цінувати їх, не користуватися ними, позбавлятися їх та насолоджуватися життям без них. Людина має розум, волю та інструменти для подолання злих жартів природи. Прийняття своїх потреб - це і є прийняття себе. Це може бути меншим з двох лих, та обхідних шляхів без втрат у цьому житті нема. Це найкраще що ви можете зробити для себе.


~ ~ ~


❌ Тестостерон повинен надати вам зовнішність цис-альфа-самця, ну а якщо не надасть - то який у переході сенс, адже ви залишитеся жінкою?


♂️ Тестостерон надасть вам зовнішність середнього цисчоловіка, і якщо ви озирнетесь довкола, то виявите, що більшість з них аж ніяк не альфа-самці. Більш того, у кожного другого зустрічаються тілесні ознаки, стереотипно властиві жінкам - великі стегна, живіт, груди, низьке оволосіння обличчя і тіла, невиражена мускулатура, вискокий голос і навіть вроджена відсутність функціональних тестикул з пенісом (інтерсекс-персон з різними варіаціями такого типу десь 1,5% від популяції, і це в >15 разів більше ніж трансперсон!). Природний тестостерон не гарантує їм ідеально рівномірної маскулінності. Але це не робить їх жінками – у них все одно є критична маса маскулінних тілесних ознак. Штучний тестостерон так само надає тілу трансчоловіків критичну масу маскулінних тілесних ознак, а ось яких саме - питання генетичної лотереї. Так чи інакше ваша дисфорія гарантовано знизиться на порядки. Недосяжний ідеал – не привід відмовляти собі у цьому.


~ ~ ~


❌ Перехід повинен відчуватися виключно приємно


♂️ Конкретно ЗГТ - не просто модифікація тіла як качалка, пірсинг або тату, що приносять вам естетичне задоволення. У своїй основі він є для вас другим пубертатом. Буквально кожна клітина вашого тіла пройде переналаштування на новий гормональний фон, і нервовій системі потрібен час щоб синхронізуватися з трансформувавшимся тілом. Запитайте у знайомих цисчоловіків про їхні відчуття та переживання у цей період, і без сумнівів приміряйте на себе. А ще може бути так, що не всі результати цього пубертату принесуть вам естетичне задоволення, і це нормально. Багато цисчоловіків теж мають комплекси щодо своєї зовнішності. Ось їх можна рефлексувати.


~ ~ ~


❌ Багато хто шкодує про перехід і робить відкат


♂️ Відкат здійснюють від 4% до 11% трансперссон, що може здатися великим числом, але є нюанс. Більшість здійснюють відкат з наступних причин:

- Зіткнення з дискримінацією у побуті

- Цькування та переслідування

- Проблеми з працевлаштуванням

- Нестача грошей

- Бездомність

- Тиск родичів

- Тиск подружжя

- Тиск релігійної громади

- Конверсійна терапія

І більшість із них за можливості повертаються до переходу. Частка свідомих відкатів у підсумку становить 0,4%, що вже не так лякає, як паніка консерваторів, які прагнуть "захистити нас від помилки".

Також деякі трансперсони можуть відчувати порив до відкату після 2-3 років переходу, оскільки він не виправдав їх завищених очікувань, про які у цій статті багато написано. Але не варто йти на прив'язку у цих швидкоплинних почуттів. Якщо весь цей час ви не шкодували про перехід, то можливість подальшої необхідності відкату прямує до нуля. Зазвичай помилковість ЗГТ відчувається в межах першого року (або навіть першого місяця), тому що новий гормональний фон та налаштування тіла не відповідають "цис-мозку", і таким чином у людини починається "штучна" статева дисфорія. Цей феномен простежується у цисперсон з гормональними збоями, наприклад у цисжінок при СПКЯ.


~ ~ ~


❌ Майбутніх "дезертирів" видно одразу


♂️ Ті самі 0,4% відкатів, у яких людина щиро визнає що їх перехід був тимчасовою фазою гри, психотерерапії, бунта, естетичною примхою або навіть помилкою можна назвати "детранзішн". У більшості випадків це усвідомлення приходить за рік-інший, але буває що йому попередують 5, 10, 15 років переходу. Та всі ці люди побули чоловіками скільки їм було треба, свідомо чи підсвідомо. Дуже різними чоловіками. Настільки ж різні їх причини повернутись до жіночності, тут нічого засуджувати (якщо людина при цьому не вдається до трансфобії щоб самоствердитись). Те що їх причини переходу не стійкі не знецінює їх шляху, це не робить їх "несправжніми трансами" поки вони не відмовляться від транс-статусу свідомо. Змінюватись та помилятись - нормально та властиво всім людям, не лише трансперсонам, не лише детрансам, це треба просто прийняти. А от намагатись відсіяти цих одиниць від "пожиттєвих" трансперсон заздалегідь "щоб не виставляли нас дурнями" - дуже шкідливо для всієї спільноти. Авторитарні лікарі з трушниками шукають універсальні спільні ознаки детрансів, але не знаходять їх. Є кореляції з деякими травмами, ментальними розладами та світоглядами, але на сто таких трансів все ще буде один детранс - щоб його відсіяти довелось би заборонити перехід й всім іншим. Це не може спрацювати, та слава богу не працює, але у спільноті такі настрої дещо розповсюджені. З ними перехід стає не визволенням від дисфорії, а її щоденним гартуванням. Бо маємо параноїдальну тезу "Хто завгодно може виявитись детрансом - навіть ти!". Сумніви заохочуються в усіх трансперсонах - а як зрозуміти чи я справжній, а як виявити всі предтечі, а якщо я коли-небудь передумаю, а який тоді сенс починати, а як жити у цій постійній невизначеності, а нащо так жити? Статистична ймовірність цього мала, та не нульова ж! Але чому це важливо? Бо якісь люди вважатимуть тебе дурнем у тій малоймовірній реальності? Бо бути детрансом "ще гірше" ніж трансом? Можливо й так, з нюансами. Але поки ти не передумав (якщо це взагалі колись станеться) - хвилюватися про це марно. Поки ти сумніваєшся - життя минає. Замість цього ти можеш провести його (частину) без дисфорії. Живи по потребам у сьогоднішньому дні, будуй свої плани без недовіри до майбутнього себе - він гарантовано впорається з будь-якими викликами не гірше, а навіть краще, бо в нього буде більше досвіду та мудрості.

А якщо вас, пане "справжній транс", чомусь хвилюють чужі помилки - працюйте над своїми кордонами та звужуйте почуття відповідальністі лише до самого себе, теж життя полегшає гарантовано.



~ ~ ~


❌ При відкаті все повернеться як було до ЗГТ


♂️ Далеко не все. Розподіл м'язів, жир на грудях та стегнах, запах тіла повернуться як були до ЗГТ.

Гормональний фон та метаболізм, менструальний цикл та фертильність можуть повернутися, а можуть стати трохи інакшими без шкоди для здоров'я.

Волосся на тілі та обличчі поменшає, але залишиться більше ніж до ЗГТ. Випале волосся на голові відновиться частково. Обвислі груди повернуть форму частково.

Зламаний голос, кадик та зовнішні геніталії не повернуться.

Це за умови, що не виконано мастектомію та гістеректомію. Очевидно, що видалені молочні залози не відростуть, і менструації при відсутній матці не повернуться. А якщо були видалені ще й яєчники, то щоб уникнути всіх проблем цисжіночого клімаксу, необхідний довічний прийом естрогенів.


~ ~ ~


❌ Перехід до 18-20 років особливо шкідливий для здоров'я


♂️ Все рівно навпаки. Тестостерон це не якась отрута, яка вморить молодий організм сильніше, ніж зрілий. Чим раніше діагностовано статеву дисфорію і розпочато її терапію - тим менше тіло і психіка постраждають від небажаного природного пубертату. А використання блокаторів статевого дозрівання у дітей із дисфорією у 14-18 років до початку повноцінного переходу виправдано у 96,5% випадків.


~ ~ ~


❌ Перехід після 30 років - марна справа


♂️ Пізній перехід важчий не в медичному, а в соціальному сенсі. У людини може бути вже і сім'я з дітьми, і складена кар'єра, і репутація в суспільстві - перехід може дуже сильно вдарити по всьому цьому, можливо навіть доведеться почати життя з чистого аркуша. Випадки бувають різні, може бути складно чи легко приймати рішення, варто воно того чи ні. Можливі компроміси у вигляді часткового переходу, результати якого не будуть помітні нікому крім найближчого кола - абляція ендометрію та зменшення грудей. Або навіть часткова гістеректомія (з залишенням яєчників) з повною мастектомією за діагнозом F64.0 "Транссексуалізм" без гормональної терапії та зміни документів. Але що-що, а прийом тестостерону маскулінізує вас анітрохи не гірше ніж молодь.


~ ~ ~


❌ Тестостерон маскулінізує лише вашу зовнішність


♂️ Замінюючи у вашому організмі естрогени, тестостерон впливає на всі процеси, в яких вони брали активну участь.

Гідні згадки:

- Підвищиться щільність кісток 

- Нігті та волосся (скрізь) стануть жорсткішими

- Запах поту та сечі стане різкішим

- Можливе підвищення артеріального тиску

- Підвищиться гемоглобін (тому починати перехід із підвищеним гематокритом може бути небезпечно)

- Ваш діапазон сприйнятливості до температур зрушить вгору. Тобто холод ви переноситимете легше, а спеку - важче. І ви на собі дізнаєтеся, що анекдоти про помираючих від простудних 37,5 чоловіків - зовсім не анекдоти.


~ ~ ~


❌ Тестостерон не змінить ваших "вроджених жіночих пропорцій"


♂️ Пропорції тіла залежать не стільки від скелета, скільки від розподілу м'язів і жиру на ньому. Ви можете в цьому переконатися, подивившись у соцмережах фото трансчоловіків до та після років прийому тестостерону (там досить прикладів перетворень з палеолитичних Венер на моцних парубків). Плюс ви можете регулярно робити нескладні вправи для спинних, грудних та плечових м'язів, це збільшить візуальний ефект.


~ ~ ~


❌ Тестостерон зробить вас сильним та спритним


♂️ Тестостерон - це стероїдний гормон, при фізичних навантаженнях м'язи на ньому ростуть швидше, ніж на естрогеновому гормональному фоні, і в перші роки прийому це може даватися напрочуд легко. Це приємно та красиво. Але постійна сила цих м'язів – питання тренувань, а не гормонального фону. Без них якщо ви і станете сильнішими, то незначно. Спритності у вас за тією ж логікою не додасться. У вас пропаде дисфорична дисоціація, загальмованість реакцій і незграбність, але це ставить вас на один рівень із середнім цисчоловіком, а не вище за нього.


~ ~ ~


❌ Тестостерон порушує ваш "вроджений жіночий метаболізм"


♂️ По-перше не існує ніякого "вродженого жіночого метаболізму" - до пубертату у цисхлопчиків і цисдівчаток гормональний фон та метаболізм у середньому ідентичні. По-друге, "порушення метаболізму" при пубертаті у цисів відбувається анітрохи не менше, і нерідко провокує у них гормональні збої, хронічні хвороби, ментальні розлади, ризиковану поведінку. Різниця у трансперсон тільки в тому, що пубертатів у них не один, а два, і "штучність" другого не робить його шкідливішим для здоров'я. А то й менш шкідливим, тому що при першому "природному" пубертаті у них розвивається статева дисфорія з усіма сумними наслідками для психіки та тіла, а при другому ми відчуваємо ейфорію від довгоочікуваної норми. Хоча додаткова обережність у сфері ментального здоров'я на початку ЗГТ не заважить.


~ ~ ~


❌ Тестостерон провокує набір ваги


♂️ Так, провокує, от тільки ця вага припадає на скелет та м'язи. Натомість, він спалює жир на естрогенозалежних ділянках тіла - грудях, стегнах та сідницях. Щодо набору жиру - тестостерон провокує підвищення апетиту, який гріх не втамувати, а ось чи приведе це до ожиріння - залежить від генетики та способу життя.

Варто зазначити, що ароматизація тестостерону в естрадіол найактивніше відбувається в жирових клітинах, тому вже наявне ожиріння може гальмувати маскулінізацію тіла.

Якщо тестостерон викликає набряки по тілу, це серйозна нагода звернутися до лікаря.


~ ~ ~


❌ Разом із ЗГТ потрібна "чоловіча дієта" без підступних фітоестрогенів


♂️ Фітоестрогени не засвоюються дорослим людським організмом, тим паче після термічної обробки їх навіть не залишається у кінцевому продукті. Вони є у складових страв які мільярди цисчоловіків споживають щодня - хліб, усілякі каши, чай, пиво, та їх маскулінність від цього не страждає. Окремо про сою можна сказати, що міф про її фемінізуючі властивості вигадали західні неофашисти, стурбовані поширенням вегетеріанства руйнуючого білу традиційну мужність (меми про жалюгідного Сойджака саме вони вигадали). А окремо про алкоголь - так, він може фемінізувати, але не через фітоестрогени. Алкоголь надзвичайно калорійний, за інших факторів нездорового образу життя навіть помірне споживання легко обертається відкладанням жиру, який візуально фемінізує будь-яку фігуру. І ось тут можливий ще такий розвиток подій - жирова тканина ароматизує тестостерон у естрогени, від того у цисчоловіків може початись справжня фемінізація: рост молочних залоз, зменшення оволосіння тіла, імпотенція, а що вже казати про трансчоловіків, в них може й менструальний цикл повернутися. Не у всіх цей процес настільки інтенсивний, можливо взагалі все минеться, але яка ж це вагома мотивація для здорового способу життя! Та ніяка "чоловіча дієта" у нього точно не входить, не існує такої взагалі. Дієта це підтримка при хворобі, а не спосіб життя, здоровій людині немає сенсу обмежувати себе. Насолоджуйтесь будь-якою їжою у особисту міру.


~ ~ ~


❌ Тестостерон псує шкіру


♂️ Як при будь-якому пубертаті, на початку ЗГТ тестостерон позначиться на вашій шкірі. З'явиться сальність, акне, подразнення від пітливості, потрібно буде доглядати все це щоб не страждати від запалень та шрамів. Але це пройде за рік-інший. А якщо не пройде – слід звернутися до дерматолога та косметолога. Деяким цисчоловікам, що все життя страждають на акне теж варто.


~ ~ ~


❌ Від тестостерону ви швидко облисієте


♂️ Скоріш за все ви більше не зможете відростити довге волосся, але їх густота збережеться. А буває нічого не змінюється. Що трапляється у всіх – підняття лінії росту волосся на чолі та поглиблення залисин над скронями, це не привід бити на сполох. Якщо ж волосся сиплеться підозріло інтенсивно, то у вас є такі варіанти:

— Перевіритись на надлишок дигідротестостерону, можливо вся проблема в цьому, і вам просто потрібно знизити дозу тестостерону;

— Якщо у вас немає передозування, то далі є ще кілька варіантів:

- Змиритися, як більшості цисчоловіків з природним рідким волоссям та/або облисінням

- Використовувати шампуні та маски проти випадіння волосся, ефект яких під питанням

- Щодня наносити міноксидил, який випатрає ваш гаманець і має жорсткий синдром відміни

- Пересадка волосся (якщо ви багаті так само як Ілон Маск)

- Раз на 2-3 дні приймати 1 мг фінастериду, що блокує дію дигідротестостерону, який відповідає ще й за зростання волосся на тілі та обличчі, маскулінізацію голосу та геніталій. Втім, якщо ви на тестостероні вже декілька років, він не вплине ні на що, крім зачіски. Не найгірший варіант, і однозначно найбюджетніший.


Та все ж варто заздалегідь змиритися з тим що з середнього віку ви, багатоймовірно, поступово почнете лисіти. З якою швидкістю - залежить від спадковості. Лисина може вам дуже не подобатись, як жінкам не подобається їх целюліт (до речі, у вас його не буде), але факт - вона нормальна. Вона вважається негарною та соромною, але це проблема стандартів чоловічої краси, а не чоловіків.


~ ~ ~


❌ Тестостерон провокує птоз грудей


♂️ Птоз, тобто обвисання грудей на тестостероні, загрожує лише власникам третього розміру і більше. Без естрогенів та колагену що підтримує форму молочних залоз, та від швидкого спалення жиру за яким розтягнута шкіра не може підтягнутися. Меншим грудям птоз загрожує хіба що через неправильне утягування. Без нього залози просто зменшуються, а спалений жир не залишає надлишків шкіри. І такі груди можуть виглядати і відчуватися як цисчоловічі навіть без мастектомії! Не забувайте про техніку безпеки утягування, це загрожує не тільки птозом, але й проблемами з диханням, кисневим голодуванням мозку, деформацією ребер та фібріомізацією молочних залоз.


~ ~ ~


❌ Тестостерон провокує рак грудей


♂️ Все зовсім навпаки. По-перше ±75% випадків раку молочної залози пов'язані з надлишком гормону прогестерону, а на тестостероні його синтез у трансчоловіків пригнічено до мінімуму (у цисчоловіків він виробляється в тестикулах та надниркових залозах). По-друге, рак просто не може утворитися в грудях з видаленою молочною залозою, а більшість трансчоловіків видаляють їх. А ось що підвищує ризик раку невидалених МЗ у транс-чоловіків - так це гіпоксія та фібріомізація внаслідок занадто щільного утягування.

Цікавий факт - профілактика рецидиву раку МЗ у цисжінок включає прийом тестостерону та інгібіторів ароматази, щоб він не перетворився на естрадіол.


~ ~ ~


❌ Шрами від мастектомії залишаться помітними назавжди


♂️ Скоріш за все за рік-інший вони стануть невиразні, і можна буде не боятися що люди витріщаються на них, коли ви нарешті наважитеся вийти на пляж в одних плавках і відчуєте сосками нашарування прохолодного бризу з сонячним теплом. А взагалі ми у 2023 році, мастектомію роблять по ареолі, існує лазерна корекція – які шрами?


~ ~ ~


❌ Тестостерон провокує рак репродуктивної системи


♂️ У людей із СПКЯ, ендометріозом, ВПЛ та поганою спадковістю тестостерон дійсно може прискорити його розвиток, трансчоловікам з таким анамнезом краще не ризикувати та пройти гістеректомію у перші роки прийому тестостерону. Але у чистому вигляді у цього твердження немає ані підтвердження, ані спростування. Трансчоловіки, що залишили собі матку і приймають тестостерон 10-15+ років існують, живуть та прекрасно почуваються, але їх набагато менше, ніж тих, що рано пройшли гістеректомію з аналогічним терміном ЗГТ. Повноцінне дослідження за таких умов неможливе. У молодшому поколінні трансчоловіки рідше вдаються до гістеро (або проводять частково, залишаючи яєчники), але ще пройшло недостатньо часу, щоб судити про поширеність раку серед них. Багато трансчоловіків скаржаться на регулярні фантомні болі в області "сплячої" матки, навіть якщо вона абсолютно здорова, і це теж поважна причина позбутися її. Але якщо ви все-таки не хочете або не можете, щорічна перевірка на онкомаркери запобіжить невивченим ризикам. Це простіше та дешевше. Та й врешті-решт, порожнинна операція - це стрес для організму з підвищенним ризиком ускладнень, якщо у ній немає медичної необхідності - не варто її робити "просто щоб було".


~ ~ ~


❌ Менструації при "чоловічому" рівні тестостерону нормальні


♂️ НІ, не нормальні, ніколи. З цим потрібно йти до ендокринолога та гінеколога. Якщо проблема не вирішується, то буде потрібна гістеректомія, оскільки ризик зараження через менструальну кровотечу з атрофованою слизовою оболонкою піхви зростає на порядки. А аномальний ріст та неповні викиди ендометрію можуть призвести до онкології.


~ ~ ~


❌ Перехід зробить вас безплідним


♂️ У процесі переходу це дійсно так, розмноження з пригніченою* і тим паче видаленою репродуктивною системою для трансчоловіків неможливе. Але за умови збереження РС при відкаті фертильність може повернутися. Деякі транс-чоловіки здійснюють тимчасовий відкат для забору своїх яйцеклітин для ЕКЗ сурматері, та й навіть самостійної вагітності. Чи варто воно того – питання дискусійне. Чотири гормональні перебудови за ці півтора роки (порівняно з двома у вагітних цисжінок) можуть мати непередбачувані довгострокові наслідки для здоров'я.

* Відомі випадки незапланованої вагітності (зазвичай позаматкової) у трансчоловіків чиї яєчники залишалися активними через недостатню дозу тестостерону або рідкісні особливості гормонального фону, не супроводжуючись помітними менструаціями.


~ ~ ~


❌ Тестостерон не змінить ваші геніталії


♂️ Цис-пеніс у вас звичайно ж не виросте, але відбудуться суттєві зміни в гомологічних органах. Головка клітора виступить з-під капюшона, стане чутливішою і при його збудженні відбуватиметься справжнісінька ерекція. Ніжки клітора потовщають, це може підвищити чутливість піхви, що для когось мінус, а для когось плюс. Од двох років прийому тестостерону між піхвою та прямою кишкою розвиваються тканини простати, що приносять додаткове задоволення від анального сексу. У результаті виходить набір, якому цисчоловік може і позаздрити!

А ще через зниження кислотності ваші виділення з піхви набудуть запаху та смаку сперми.


~ ~ ~


❌ Перехід не змінить вашої сексуальної орієнтації та вподобань


♂️ Дисфорія може пригнічувати вашу справжню сексуальну орієнтацію та/або потяг до певних сексуальних практик. Потрібно бути готовим до такого повороту подій у перші роки ЗГТ, не боятися пробувати нове і не сумніватися у своїй ідентичності, якщо вас щиро тягне на когось або щось, до переходу викликавше огиду. Ці зміни можуть бути тимчасовими, та зі стабілізацією гормонального фону ваші уподобання повернуться до доперехідного або середнього стану. А може й не станеться нічого такого. Але передбачити це неможливо.


~ ~ ~


❌ Тестостерон зробить із вас хтиву тварину


♂️ Імовірність значного зростання лібідо на тестостероні прямує до 100%, але тут питання в тому, з якої позначки воно у вас стартує. Якщо до переходу ви взагалі не цікавилися сексом, то ймовірно, все що вам загрожує - кілька місяців сверблячки між ніг вранці, а потім ви повернетеся в свою асексуальну бухту. Ну а якщо до переходу сексуальне бажання відвідувало вас регулярно, просто не збігаючись із можливостями тіла – нехай допоможе вам Господь! Та згодом вам сподобається.


~ ~ ~


❌ На тестостероні ви не зможете займатися вагінальним сексом


♂️ Обмеження будуть, але з'являться вони не одразу. Від року на тестостероні кислотність та мікрофлора піхви деградують, слизова оболонка стоншується та атрофується, підвищуючи ризик занесення інфекцій у мікротріщини та серйозних травм при вагінальному сексі. Це вирішує щорічний профілактичний курс вагінальних свічок з естрогенами місцевої дії (тобто він ніяк не позначиться на загальному гормональному фоні) і підсадною мікрофлорою. І не шкодуйте лубриканта! І буде вам абсолютно повноцінний вагінальний секс.


~ ~ ~


❌ Зашивання піхви


♂️ Якщо вам байдужа присутність у вас піхви - позбавлятися її немає медичної необхідності. Рак піхви вкрай рідкісний і естрогенозалежний, вам потрібно тільки підтримувати здоров'я слизової оболонки. А якщо вона вам заважає, то позбавлення від неї ніяк не можна назвати "зашиванням піхви". Зазвичай її видаляють разом із репродуктивною системою, адже навіть "спляча" на тестостероні матка виробляє мінімум виділень, і їм зовсім нема чого робити всередині вас. А вхід в черевну порожнину, що залишився, зшивають під уретрою, великі і малі статеві губи залишаються на місці. У майбутньому їх можна використати для пластики мошонки.


~ ~ ~


❌ При фалопластиці замість клітора пришивають безпорадний шмат плоті


♂️ Неофаллос конструюється не замість, а навколо вашої збільшеної головки клітора. Вона обертається шматком вашої шкіри (з передпліччя, стегна або черева) з усіма її судинами і нервами так, щоб подовжити уретру. Може знадобитися імплантація протезу в неофалосі, якщо природного припливу крові недостатньо для його ерекції. І це не постійно стирчащий жорсткий прутень, а система клапанів з рідиною працююча від механічної енергії вашого тіла.

Фалопластику можлииво підлаштовувати під ваші потреби. Видалення піхви, подовження уретри та пластика мошонки не обов'язкова. Неофалос можна навіть сконструювати на лобку (тобто над клітором) якщо він вам потрібен лише для естетики та сексуального задоволення.

Варто зауважити, що ризик ускладнень на всіх етапах фалопластики (їх може бути до десятка!) досить високий, і зваживши все, більшість трансчоловіків з генітальною дисфорією вибирають безпечнішу (і дешевшу) метоідіопластику - вивільнення збільшеного клітора з його зв'язок з лобковою кісткою, капюшона і великих статевих губ. Такий "мікропеніс" має довжину 4-8 см і його чутливість набагато вище ніж у неофалоса. Краще такий халапеньо у руках, ніж банан у смітнику.


~ ~ ~


❌ Тестостерон зробить вас агресивним


♂️ Спростувати цей міф якоюсь статистикою не вийде, оскільки досліджень зростання агресії у транс-чоловіків через прийом тестостерону немає. Але точно можна сказати, що тривожність та агресія з плином переходу у трансчоловіків знижується. Це однозначно можна пов'язати із зростанням задоволення своїм життям без дисфорії та необхідності щодня відстоювати свою ідентичність. І менш однозначно це можна пов'язати з тим, що входячи до суспільства у статусі чоловіка, агресивна людина вчиться робити пику цеглиною і фільтрувати базар. Для деяких трансчоловіків виявляється сюрпризом, що чоловіча ієрархія не піддається їм за грізні очі. Добре, якщо сюрприз не у вигляді зламаного носа, та одразу засвоєно життєво важливий закон "чоловічого світу" - знати своє місце.


~ ~ ~


❌ Трансчоловіки "безпечніші" ніж цисчоловіки


♂️ Цей міф складається з двох взаємодоповнюючих єресей. По-перше з фетишизації трансчоловіків ліберальними гетеро-дівчатами у пошуках "нетоксично маскулінного" партнера. Вони впевнені, що ті проявляють у відносинах більше емпатії, компромісів, вірності та вправніші в сексі просто тому, що "народилися жінками". Зазвичай вони бачать трансчоловіків як манірних, меланхолійних "хлопчиків з вагінами" в утяжках та квіточках. Якщо показати їм середнього трансчоловіка, вони, ймовірно, затаврують його "гіперкомпенсуючим трушником" і одразу зроблять вигляд, що нічого не бачили.

По-друге з мізандрії і трансфобії радикальних феміністок, які стверджують, що будь-яка "народжена жінкою" якісно краще за будь-якого "пригнобителя" (у це поняття вони включають цисчоловіків і трансжінок). Вони не визнають цисжіноче насильство, стверджуючи що це несвідоме наслідування цисчоловіків, а трансчоловіків вважають зайшедшими у цьому наслідуванні максимально далеко "скалічившими себе", але тим не менш, своїми "заблукавшими сестрами". Знову ж таки, якщо показати їм середнього трансчоловіка, вони будуть жаліти його, переконуючи "відмовитися від гри в пригнобителя" так як "справжнім чоловіком" йому все одно ніколи не стати. Але якщо не сказати їм, що він транс, вони за умовчанням будуть вважати його гнобителем, не розпізнавши в його "жіночому погляді" ХХ-хромосом.

А правда в тому, що трансчоловіки не безпечніші за цисчоловіків так само, як цисжінки не безпечніші за цисчоловіків. Всі ці групи однаково здатні абсолютно свідомо творити добро та шкоду будь-кому. Міркувати інакше - ставити під сумнів дієздатність жінок і дегуманізувати чоловіків.


~ ~ ~


❌ Перехід подарує вам мотивацію та ресурси жити на повну котушку


♂️ Минаючи першу хвилю ейфорії від змін у тілі, далі вірогідно все буде навпаки. Навіть цей бажаний пубертат – великий стрес для організму та психіки. У вас можуть з'явитися характерні для підлітків перепади настрою, потяг до ризику і виснажлива гіперчутливість. Додайте до цього зростання лібідо та можливі зміни у сексуальності, здатні викликати справжню екзистенційну кризу. А ще бюрократичну тягнину з усіма вашими особистими документами, посвідченнями, дипломами, трудовою книжкою, пенсійним посвідченням, ВОЄНКОМАТОМ – не недооцінюйте, наскільки це може руйнувати людську душу! І звичайно ж боротьбу з трансфобією у побуті та близькому оточенні - вона точно буде. Деякі через розбіжності очікувань з такою реальністю навіть йдуть у відкат, припустивши, що вони "несправжні транси", раз не радіють своєму новому життю. Цьому може сприяти і стереотип про легко перемагаючого усі труднощі "справжнього чоловіка". Але не сумнівайтесь у собі, з вами все нормально. Ви не обирали таке життя, і ви проходите через нього гідно у своєму темпі. І тримайтеся в цьому процесі за щось, що визначає вас, окрім транс-статусу - творчість, майстрування, освіта, досліди, громадські роботи, активізм, література, музеї, мода, концерти, комп'ютерні ігри, настолки, спорт, йога, домашні тварини, реконструкція, розведення фіалок, БДСМ, колекціонування, веганство, сортування сміття, фандоми, ведення щоденника або блогу, фотографування - будь-що захоплююче вас.

І звичайно ж пубертат мине, настрій та сексуальність стабілізуються, всі кабінети будуть пройдені, і поряд з вами залишаться лише найгідніші люди. Саме тоді у вас з'являться мотивація та ресурси жити на повну котушку. Можливо досвід отриманий у процесі переходу змінить ваші пріоритети та цілі, і це теж нормально.


~ ~ ~


❌ Перехід налагодить ваше ментальне здоров'я


♂️ Перехід налагодить ваше ментальне здоров'я тільки в тих областях, які просідали через статеву дисфорію. Наприклад, якщо ви були помірно депресивні через дисоціацію, недоїдали через страх "наїсти" дисфорічні частини тіла, вчилися/працювали до знемоги щоб виправдати цим відсутність лібідо, або вас часто накривала тривога при думках про ваше майбутнє в якому ви фігуруєте як тінь, то швидше за все перехід це виправить. Але про лікування переходом більш серйозних розладів на кшталт ендогенної депресії, хронічної тривожності, параної, РХП, ОКР, МРО, НРО, БАР та ДРІ ніякої мови йти не може. Навіть не думайте кидати їх лікування, сповнившись упевненістю що якщо вам тепер підвладне це тіло, то і цей зламаний мозок тепер вам підкориться. Цей зламаний мозок - і є ви, і у ваших інтересах підтримувати його працездатність, це не соромно, це базова турбота про себе. Інакше може стати нікому радіти переходу.


~ ~ ~


❌ Перехід вилікує вашу дисморфофобію


♂️ Цей розлад заслуговує на окремий пункт. Якщо ви довго ненавиділи свою зовнішність і ненавиділи себе за неї – перехід вам із цим не допоможе. Статева дисфорія ≠ ненависть, параноя та галюцинації щодо свого тіла. СД та дисморфофобія визначаються різними структурами мозку, дисморфа майже ніколи не буває вродженою. При успішній терапії СД, дисморфа просто "знаходить" нові недоліки у вашій зовнішності, і ці страждання нічим не відрізнятимуться від до-перехідних. Вони навіть можуть затьмарювати всі позитивні ефекти переходу. Таке розчарування може викликати фрустрацію щонайменше до відкату, як максимум – до суїциду. Автор рекомендує зайнятися лікуванням дисморфофобії до початку переходу, щоб зменшити такий ризик. І краще зверніться за цим до психіатра, який нічого не знає про вашу статеву дисфорію, щоб він за незнанням не почав вас лікувати від неї як від симптому дисморфофобії.


~ ~ ~


❌ Дисфорія трансчоловіків - це особливий "жіночий аутизм"


♂️ Цей міф насамперед стоїть на низці міфів про аутизм. Так склалося, що в масовій культурі аутисти представлені як скупі на емоції, асоціальні, страждаючі на спалахи агресії або самітництва, захоплені точними науками або технікою, не сприймаючі романтику і творчість, безпорадні в побуті зануди. Ця стаття не про аутизм, автор просто ставить вас перед фактом, що аутисти бувають дуже різні, часто протилежні до цього образу. Та цей стереотип про аутистів добре лягає на стереотип про "чоловічий характер". Створюється помилковий причинно-наслідковий зв'язок між аутичними цисжінками з переліченими вище рисами (обумовленими вродженими особливостями їх мозку) і трансчоловіками, чий "чоловічий характер" є їх свідомим вибіром поведінки або вимушеним заходом у закритому житті. Всі аутичні жінки з іншою симптоматикою та трансчоловіки з "жіночим/нейтральним характером" у ній ігноруються.

Але є в цьому міфі раптове зерня істини - статева дисфорія та РАС мають схожу нейробіологічну природу, генетичні та пренатальні фактори ризику. Тож у багатьох трансчоловіків є і СД, і РАС та/або РДУГ. Це поєднання взагалі не гарантує наявності у них "чоловічого характеру" та легкого усвідомлення своєї ідентичності. Навпаки це може заважати їм у діагностиці дисфорії та обмежувати їх право на перехід по "недієздатності". Опікуни та оточення з трансфобів-ейбілістів можуть переконувати їх, що вони мають "неадекватну гіперчутливість/дисоціацію" та вимагатимуть "лікуватись" чим завгодно крім корекції статі, або просто терпіти її. Або називатимуть це "самонакрут", "ескапізм", "просунутий маскінг", "пошук послідовності там де її немає", "чергова гіперфіксація" - "а якщо у тебе буде спецінтерес коні, ти захочеш стати конем?"Або пояснюватимуть що вони просто "заплуталися у соціальних ролях", ну бо ж аутисти не розберуться чому та як люди історично на гендерні категорії поділені, та не зможуть себе "правильно" співвіднести з ними без стороннього "здорового" пояснення. Уся ця нісенітниця тримається на старішому міфі про соціальне походження статевої дисфорії, що поширюється всякими борцями з "пропагандою зміни статі" та трансфобними феміністками.


~ ~ ~


❌ Цисжінки ніколи не сприймуть вас як "справжнього"


♂️ Існує достатньо гетеросексуалок та бісексуалок, для яких відсутність пенісу та здатності запліднювати не ставить хрест на чоловіку. Те саме стосується геїв та бісексуалів, якщо вас цікавлять чоловіки. Ну і для інших трансперсон ви справжній (деякі навіть надають перевагу таким відносинам, вважаючи їх комфортнішими, або відчувають сильніший сексуальний потяг до "своїх").

Взагалі, якщо людина сприймає пару деталей та функцій тіла як визначальні для хорошого сексу або створення відносин, і тим паче пред'являє вам претензії за "оману" та "збочення", то не варто зв'язуватися з нею близько ні у якому форматі. Така завжди знайде до чого приколупатися навіть у циса.


~ ~ ~


❌ Цисчоловіки ніколи не приймуть вас як "свого"


♂️ Цисчоловіки ніколи не відрізнять вас від "свого" якщо ви в стелсі (приховуєте свій транс-статус у суспільстві), бо чоловіки то не колективний розум через ХУ-хромосоми, вони дуже різні та здатні приймати відмінності, не сумніваючись у мужньості один одного. Якщо ви не в стелсі, повірте - цисчоловікам все одно, прямо зараз вони бачать перед собою чоловіка і їм цього достатньо. Хоча вони не сприймуть вас чоловіком без переходу або пассу взагалі. Не через особисту зневагу, а через відсутність досвіду, що об'єднує вас з ними. Це, знову ж таки, не щось правильне, а просто як є.


~ ~ ~


❌ "Чоловічі привілеї" та "чоловічий авторитет"


♂️ Якщо у вас є такі очікування від чоловічої соціалізації, ви будете вкрай розчаровані. Привілеїв у чоловіків далеко не так багато, як ви могли чути, і ще менше обставин, за яких вони стають у нагоді. Набагато частіше ви будете стикатися з сексизмом та мізандрією (ненависть до чоловіків лише через те що вони чоловіки) у свій бік. Авторитет вам потрібно буде заробляти справою, а не маскулінністю, і конкурувати за місце під сонцем ви будете нарівні з усіма, постійно програючи чоловікам і жінкам зі зв'язками.

Натомість чоловіча солідарність справді поширена! Втім, вона з надлишком компенсується тим, що більшість чоловічої агресії теж спрямована на чоловіків.


~ ~ ~


❌ "Транс-радар"


♂️ На відміну від "гей-радару", який у найяскравіших випадках можна пояснити мовою тіла і прийнятними в ЛГБ-спільноті сигналами, виявити закриту трансперсону неможливо, тільки якщо ви не дізнаєтеся про їхній транс-статус безпосередньо. Навіть характерні шрами від операцій не гарантують що перед вами саме транс, а не інтерсекс або цис, що видалив молочні залози через гормональний збій, або відновив втрачений пеніс - не забуваємо, що таких випадків у десятки разів більше. При виникаючих підозрах не ставте людині питань про її можливий транс-статус. Навіть якщо він справді виявиться трансом, це грубе порушення приватності, навіть з боку такого ж транса.


~ ~ ~


❌ "Транс-спільнота"


♂️ Оскільки транс-статус по суті є медичним діагнозом та терапією з юридичними нюансами, існування "транс-спільноти" можливе лише в тому ж сенсі, що "спільнота діабетиків" або "спільнота сліпих". У такій спільноті люди діляться один з одним досвідом, розповсюджують корисну інформацію, наставляють новачків. Окрім транс-статусу у всіх них немає спільних рис. Іноді вони об'єднуються заради єдиної мети – системне полегшення переходу та стелсу. І у разі успіху швидко пропадають із публічного поля. Наша спільнота є крихітною верхівкою айсбергу всієї соцгрупи. Вона дуже відрізняється від ЛГБ функціонально, бо наші проблеми мають іншу природу (дисфорію лікують переходом за потребою, а орієнтацію лікувати нікому не потрібно, усі проблеми ЛГБ від соціальних -фобій а не від їх вродженого стану). Серед стелсових трансів панує точка зору, що вважати нас за "інакших" трансфобно, бо після переходу ми стаємо звичайними гетеро та ЛГБ. Автор з цим частково згоден - більшості трансів не обов'язково та навіть небажано бути відкритими та перебувати у спільноті для повноцінного життя (для ЛГБ це критично важливо) - але політично активна транс-спільнота обов'язкова для забезпечення ім цього рівня життя - він сам не зробиться, не можна віддавати це на розсуд цисам прикидаючись що нас взагалі як соцгрупи нема. Ми ж є, тому що у нас є життєво важливі потреби, а спільнота захищає наші права на їх законне задовільнення. Це не субкультура, в яку "приймають" за певні особисті якості, ідеологічні та філософські погляди - для цього достатньо просто бути трансперсоною (та навіть у стелсі можливо бути політично активним на користь соцгрупи). А ось "квір-спільнота", що іноді використовується як синонім "транс-спільноти" - дійсно субкультура, якій треба особисто відповідати. Для нас небезпечним може бути її перетин з фемінізмом (тобто із нині супер-популярним трансфобним радфемом також, і більшість цис-квірів у кращому випадку це ігнорує). Оминаючи це у маленьких безпечних просторах, там може бути приємно, ще буває там обіцяють всесвітнє світле майбутнє, революцію через відкритий та яскравий спосіб життя. Та "нудна" (насправді ні) транс-спільнота, зосереджена на вирішенні нагальних проблем та побутових зв'язках, є куди надійнішою. Звичайно, ніхто не забороняє вам брати участь у обох, але протиріччя між ними можуть виснажувати.


~ ~ ~


❌ "Транс-ідентичність"


♂️ У період усвідомлення дисфорії, встановлення ідентичності, виходу з шафи, вірогідної боротьби за своє право на перехід, перших років ЗГТ та/або операцій, зміни документів та звикання до нової гендерної соціалізації, транс-статус може займати багато місця у вашому житті, а отже і у вашій ідентичності. Але з часом, з накопиченням нового досвіду після переходу він важитеме для вас все менше і менше. І це нормально. Транс-статус не визначає вашу особистість, ваше минуле та майбутнє. Тільки досвідчені трансактивісти зберігають цю ідентичність. Але не (тільки) тому що вона сама по собі важлива для них. У неї є функція - без неї вони б не могли очолювати спільноту та відстоювати інтереси соцгрупи перед суспільством. У побуті ж у транс-ідентичності немає жодної функції, так що не варто за неї триматися як за якір, коли течія життя підганяє вас вперед.


~ ~ ~


❌ Ейфорія від результатів переходу назавжди зробить кожен день вашого життя святом


♂️ До комфорту швидко звикаєш. Коли тестостерон перестане помітно змінювати ваше тіло, просто підтримуючи його в стабільному стані, необхідні операції будуть зроблені, і всі документи змінені, через роки ваше життя стане такою ж рутиною, як було до переходу. Рутиною зовсім не в поганому сенсі, але якщо ви чекали чогось понад "нормального життя", то, звичайно, будете розчаровані.

І все-таки іноді замислюєшся і радієш тому, що тисячі людей по всьому світу, озброєні силою науки, всупереч консерватизму суспільства, працюють для того щоб ми могли жити повноцінно.


~ ~ ~


❌ "Завершення переходу"


♂️ Перехід - це процес. Він триває все життя, хіба що у ваших планах немає відкату або детранзішну. У хронічних хвороб немає кінця лікування, а у дисфорії немає кінця "гендерно-афірмативної терапії", щоб зберігати комфортний вам рівень життя.

Замислюючись про це, можна зажуритися та навіть злякатися. Але гей, ми не гірші за інших! Наші складності та обмеження не позбавляють нас гідності. Ми можемо лише прийняти їх, а потому ми здатні зростати над обставинами та брати від цього життя все, до чого ризикнемо дотягнутись. Іншого не буде.


~ ~ ~


Використані джерела

2 коментарі:

  1. Анонім03.12.23, 21:58

    дякую! дуже інформативно, навіть мені як транс чоловіку який вже більше десяти років крутиться в цій темі були нові деякі з фактів та міфів.

    ВідповістиВидалити

Репродуктивний фронт

Ну раз об этом уже начинают сраться феминистки-уклонистки и женщины-военные, то не грех выложить эту отредактированную копипасту сообщений и...