2022-11-18

Коректна транс-лексика для чайників

Список основних лексичних та смислових помилок щодо трансперсон з максимально простими поясненнями, як їх уникнути.

Ці помилки збивають з пантелику, заважають адекватному розвитку теми, підміняють поняття та спотворюють матеріальну суть трансгендерності; крім того, вони не відповідають останнім науковим дослідженням, реальному досвіду трансперсон та елементарним етичним нормам.

Цисперсонам, які вперше пишуть про трансперсон, раджу попередньо проводити серед них соціальне опитування чи брати приватне інтерв'ю.

Також рекомендую для початку прочитати мої статті "Транссексуалізм для чайників" та "Дисфорія для чайників". Це не відбере багато часу, але зробить вас майже експертом у сучасній транс-повістці :)

Найбільш ефективний спосіб уникнути помилок - це під час написання або редагування матеріалу звернутись за консультацією до трансперсони, а ще краще - транс-активіста. Знайти таку допомогу дуже просто, було б бажання.

Але якщо ви хочете зробити все самостійно, то неухильно дотримуйтесь нижченаведених правил:

~ ~ ~

Помилка - "Транс" та "Транссексуал"

Чому це помилка? - Слово "Транс" використовується у неформальному мовленні всередині спільноти, від сторонньої циперсони це звучатиме фамільярно. "Транссексуал" – це застарілий медичний термін.

Правильно - "Трансгендер" та "Трансперсона".

~ ~ ~

Помилка - "Транссексуалізм" та "Транссексуальність"

Чому це помилка? — "Транссексуалізм" це застарілий медичний термін, але без нього поки що не обійтися - він припускається лише в лапках коли розмова йде за діагноз F64.0 по МКХ-10. А термін "Транссексуальність" цілком логічно хибний, бо він проводить неіснуючий зв'язок між статевою дисфорією та сексуальною орієнтацією, не використовуйте його взагалі.

Правильно - "Трансгендерність" і "трансгендерний", коли йдеться про зміну гендеру.
"Транссекс" (не відмінюється) - коли йдеться про медичну корекцію фізіологічних статевих ознак.

~ ~ ~

Помилка - "Колишня жінка" та "вона" щодо трансчоловіка та "Колишній чоловік" і "він" щодо трансжінки.

Чому це неправильно? — Це грубо спрощує трансперсон до того, ким вони були колись, ігноруючи те, ким вони є зараз.

Правильно - "Трансчоловік" (або FtM) та "Трансжінка" (або MtF), використання тільки актуальних займенників.

~ ~ ~

Помилка - "Трансжінки і жінки", "Трансчоловіки та чоловіки"

Чому це помилка? — "Жінки" та "Чоловіки" - це соціальні категорії, які включають в себе цисперсон і трансперсон відповідно до їх гендеру та/або статевих ознак. Відокремлювати трансперсон від "звичайних" чоловіків і жінок некоректно ані з соціальної, ні з медичної точки зору.

Правильно - "Трансжінки та цисжінки", "Трансчоловіки та цисчоловіки", "Трансперсони та цисперсони"

~ ~ ~

Помилка — "Гендерна теорія"

Чому це помилка? — Існування гендеру як окремого від статі соціального явища це не теорія, а факт. Натомість, існує "квір-теорія" - комплекс соціологічних досліджень та філософії, описуючий гендер як мінливий процес уявлення про "чоловіче та жіноче" у політиці, який люди кожного дня конструюють через власний вибір. Здебільшого до неї схильні активісти та богема, а не пересічні трансперсони.

Правильно — "Гендер" коли розмова йде за соціальний досвід, "квір-теорія" коли розмова йде за конкретний світогляд.

~ ~ ~

Помилка — Чоловіча гендерна соціалізація (ЧГС) та жіноча гендерна соціалізація (ЖГС) як пояснення гендерно стереотипної поведінки трансперсон та їх досвіду до переходу.

Чому це помилка? — ЧГС та ЖГС це застарілі терміни, які нини серйонзно використовуються лише радикальними феміністками для розділення чоловіків та жінок на ворожуючі класи з однаковим досвідом. У реальності тиск гендерних стереотипів на кожну окрему людину неоднаковий, досвід усіх чоловіків та жінок широко відрізняється. Однак, трансперсони більш чутливі до гендерного тиску та вимушені відповідати стереотипам, бо інакше їх ідентичність, дисфорія та право на перехід не будуть визнані. Щодо їх досвіду до переходу, трансперсони сприймають гендерний тиск однаково с цисперсонами - тобто дуже по-різному.

~ ~ ~

Помилка - "Зміна статі"

Чому це помилка? — Те, що пересічна людина називає "зміною статі", є низкою соціальних, медичних та юридичних процедур. Залежно від індивідуальної ситуації їхня послідовність може змінюватися, не кожна трансперсона потребує їх "повного комплексу", загалом такі процедури можуть займати від кількох місяців до декількох років. Тож коректніше описувати "зміну статі" як декілька паралельних процесів.

Правильно - "Трансгендерний перехід"
"Соціальний перехід" - коли йдеться про зміну гендеру.
"Медичний перехід" - коли йдеться про медичну корекцію фізіологічних статевих ознак.
"Юридичний перехід" - коли йдеться про зміну гендерного маркера у документах.


~ ~ ~

Помилка - "Операції зі зміни статі"

Чому це помилка?
— Кожна операція спрямована на зміну лише однієї зі статевих ознак, а не стать у цілому. До того ж, основу медичного переходу складає замісна гормональна терапія, а не операції.

Правильно - "Медичний перехід". Залежно від ситуації вказуйте конкретні процедури та операції.

~ ~ ~

Помилка - "Біологічна стать" або, борони Боже, "Справжня стать", коли мова йдеться про стать трансперсони до здійснення переходу.

Чому це помилка? - Біологічна стать складається з багатьох ознак: хромосом, гонад, гормональних циклів, репродуктивної системи, зовнішніх геніталій, (не)розвинених молочних залоз, різних варіантів оволосіння тіла та обличчя, розподілу жиру та м'язів, запаху та консистенції поту та генітальних виділень, типу шкіри, швидкості метаболізму, сприйнятливості до температур, середнього артеріального тиску, схильності до різних хронічних хвороб, фізичної витривалості.
При медичному переході більшість із цих ознак у трансперсон змінюються на протилежні так, що до-перехідна стать стає абсолютно неактуальною.

Правильно - "Стать, приписана при народженні".

~ ~ ~

Помилка - "Чоловічі геніталії", щодо пеніса і "Жіночі геніталії", щодо вагіни.

Чому це помилка? — Не всі трансперсони роблять пластику геніталій, тож у них пеніс цілком може бути "жіночими геніталіями", а вагіна "чоловічими геніталіями". Крім того, ці характеристики звучать так, начебто ми сидимо в провінційній середній школі на уроці ОБЖ і червоніємо на параграфі з секспросвіти.

Правильно - Просто називайте геніталії відповідною лексикою (пеніс , вагіна тощо).

~ ~ ~

Помилка - "Народився не у своєму тілі"

Чому це помилка? — Почуття перебування поза власним тілом називається дисоціацією. Воно являється одним із основних симптомів статевої дисфорії, але не вичерпує її. Ну і почуття почуттями, але тіло у трансперсони все-таки своє, яким би воно не було, просто перехід дозволяє надати йому форму, задану "транс-мозком".
Крім того, багатьом людям зі статевою дисфорією буває психологічно складно визнати своє тіло своїм для того, щоб зрозуміти необхідність переходу; і ще складніше розпочати його через сумніви у праві розпоряджатися "не своїм тілом", тож вживання цього формулювання краще залишити на розсуд трансперсон.

Правильно - "Дисфорія" загалом, "Дисоціація" та інші симптоми стосовно конкретної ситуації.

~ ~ ~

Помилка - "А як це - почуватися чоловіком/жінкою?"

Чому це помилка? — "Чоловіки" та "Жінки" - це соціальні категорії, що містять тисячі варіантів привілеїв та пригнічення, різновидів ролей, стереотипів, які залежать від регіону, економіки, культури, етносу, релігії, сексуальної орієнтації, і лише в останню чергу - від транс-статусу . Статева дисфорія не має жодного стосунку до всіх цих соціальних аспектів, вона має вроджену неврологічну природу. Кожна окрема цисперсона і трансперсона можуть по-різному "відчувати себе чоловіком/жінкою". Для більшості людей такі роздуми взагалі не мають сенсу, вони просто відчувають свою статеву приналежність такою, якою вона є, без урахування гендерної ідентичності. Зате кожна трансперсона може описати почуття не приналежності до своєї вродженої статі, і ці описи будуть дуже подібні між собою.

Правильно - "Як би ви описали свою дисфорію?"

~ ~ ~

Помилка - "Навіщо ви здійснили перехід?"

Чому це помилка? - Перехід не відбувається з якоюсь метою, його єдина функція - лікування дисфорії.

Правильно - "Чому ви здійснили перехід?", а краще взагалі не ставити таке дурне питання.

~ ~ ~

Помилка - Називати трансперсону до-перехідним ім'ям або запитувати про "справжнє" ім'я.

Чому це помилка? — Якщо ви не поводитеся так з цисперсоною, що змінила ім'я, то і з трансперсоною не треба. А якщо поводитесь, то навчіться дотримуватися особистих кордонів, інакше рано чи пізно вам натовчуть пику.

Правильно – використовуйте лише актуальне ім'я.

~ ~ ~

Важлива примітка!

Якщо трансперсона сама говорить _про_себе_ в некоректних термінах, то вона має право на таке бачення свого досвіду. Не виправляйте її, а при публікації не робіть жодних пояснювальних виносок, щоб не надати її словами сенсів, яких вона не вкладала.

~ ~ ~

У соцопитуваннях розділяйте трансперсон з дисфорією (статевою та/або соціальною) та без дисфорії, з медичним переходом та/або зміною гендерного маркера у документах, та/або із соціальним переходом. Досвід життя в іншому гендері, взаємодії з медициною та держслужбами, приховування або розкриття транс-статусу, дискримінації та привілеїв у цих категорій трансперсон разюче відрізнятимуться. Сама по собі гендерна ідентичність транперсон не становить жодної практичної цінності для розуміння їх життя.

Не класифікуйте трансперсон за їх гендерною ідентичністю, якщо опитування не присвячене поширеності гендерних ідентичностей.

Не виносьте в окрему категорію трансперсон із небінарною ідентичністю, якщо опитування не присвячене небінарним трансперсонам.

~ ~ ~

Пам'ятайте, що трансперсони бувають бісексуальними та гомосексуальними, як і цисперсони.

Коли ви характеризуєте сексуальну орієнтацію трансперсон, використовуйте терміни, відштовхуючись від їх актуальної статі та/або гендера. Трансжінка, якій подобаються жінки – лесбійка, а не гетеросексуалка. Трансчоловік, якому подобаються жінки – гетеросексуал, а не лесбійка. Трансжінка, якій подобаються чоловіки – гетеросексуалка, а не гей. Трансчоловік, якому подобаються чоловіки – гей, а не гетеросексуалка.

~ ~ ~

Пам'ятайте, що трансперсони мають різні політичні, філософські, етичні та релігійні переконання, як і цисперсони.

Не всі трансперсони є прихильниками традиційних гендерних ролей та стереотипів. Співвідношення сексистів і консерваторів серед трансперсон таке ж, як серед цисперсон. Відповідати гендерним стереотипам - це запорука безпеки для більшості трансперсон; важливо розуміти, що вони вбудовуються у вже існуючу систему.
За бажання вони можуть виступати проти неї, але не більш голосно та ефективно, ніж цисперсони.

Не впадайте і в іншу крайність – не уявляйте всіх трансперсон прогресивною молоддю, бунтарями проти системи, соціалістами та анархістами, богемою, креаклами, квірами та веганами. Таке враження може скластися через найпомітніших транс-активістів, але вони становлять заледве 5% від усієї популяції трансперсон. Інші живуть, приховуючи свій транс-статус, мають помірні політичні погляди, працюють за різними спеціальностями, можливо, що й займаються активізмом в інших сферах, але нічим не виділяються з натовпу.

~ ~ ~

Не будуйте питання так, щоб відповідь на нього відображала б мінімальну різноманітність переконань та досвіду трансперсон. Наприклад: "Вам у дитинстві подобалися ляльки чи машинки?", "Ви хочете бути домогосподаркою або здобувачем у сім'ї?", "Ви підтримуєте чи засуджуєте фемінізм/маскулізм?", "У вас жіноча чи чоловіча ідентичність?" «Чи ви залишите свої геніталії?", "Ви за те, щоб трансгендерність вважалася психічним розладом чи особистим вибором?". Надайте більше варіантів відповідей та обов'язково додайте можливість вказати свій варіант.

~ ~ ~

При зборі даних не забувайте про існування трансперсон старше 30 років. Їх набагато складніше знайти в соцмережах через прихований транс-статус, але на тематичних анонімних групах і форумах багато хто з них відгукнеться на пропозицію взяти участь у дослідженні. Тут варто звернутися до транс-активістів за надійними джерелами інформації.

~ ~ ~

При особистому інтерв'ю ставте трансперсонам питання не тільки про їх транс-статус на кшталт "Як у вас це почалося?", "Як сприйняла сім'я?", "Чи задоволені ви результатом?", але і про їх переконання, кар'єру, хобі, пригоди, злети і падіння. Життя трансперсон не будується навколо їхнього транс-статусу, особливо у тих, хто здійснив перехід вже більше 5-10 років тому. Уникайте питань про сексуальне життя та репродуктивне здоров'я: якщо трансперсона захоче, то сама про це розповість.

~ ~ ~

Не зображуйте трансперсон як мешканців якогось іншого дивовижного і прекрасного світу, де гендерна ідентичність відіграє у повсякденному житті більшу роль, ніж гендер та стать. Ми всі живемо в одному суспільстві, а безпечні прогресивні простори є виключенням.

~ ~ ~

Не сексуалізуйте і не фетишизуйте трансперсон припущеннями, що вони здійснили перехід тільки заради задоволення своїх сексуальних фантазій або секс-праці.

~ ~ ~

Не вважайте трансперсон хронічними страждальцями та вщент травмованими жертвами. Надмірна дбайливість не обов'язкова, від одного-двох некоректних слів чи питань без злого наміру ми не образимося і не побіжемо вбиватися.

~ ~ ~

Не тримайте трансперсон за дурнів. Ми як і цисперсони, обізнані про рівноправність статей, визнаємо гомосексуальні стосунки, знаємо, що жінки можуть носити штани, коротко стригтися і качатися, а чоловіки можуть носити сукні, фарбуватися і вишивати. Ніхто не робить перехід, щоб "фізично вписатися в гендерні стереотипи", "втекти від соціальних проблем своєї вродженої статі", "підтримати моду", "сподобатися комусь", або тому, що вважає це "легким шляхом".
Перехід - це єдиний доступний нам шлях, щоб повноцінно жити, а не один із рівнозначних варіантів, який ми вибрали заради гострих відчуттів чи привернення уваги. Це важкий шлях, і якщо ви хочете дізнатися про нього правду, слухайте нас, а не свої забобони.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Репродуктивний фронт

Ну раз об этом уже начинают сраться феминистки-уклонистки и женщины-военные, то не грех выложить эту отредактированную копипасту сообщений и...