2022-11-29

"Транссексуалізм" для чайників

Словник основних термінів з максимально простими поясненнями для тих, хто хоче з нуля розібратися у питанні "транссексуалізму", але не знає з чого почати.
 
Стать — набір зовнішніх та внутрішніх фізіологічних ознак пов'язаних із статевим диморфізмом людини - ХУ та ХХ хромосоми, тестикули та яєчники з маткою, мошонка та вульва, простата та піхва, пеніс та клітор, молочні залози та кадик, пальцевий індекс, різне оволосіння обличчя та тіла. Грубо кажучи - це все, що про "самець" та "самка" Homo sapiens.
 
Гендер — набір соціальних ролей і стереотипів щодо людських "самців" і "самок", яким вони повинні відповідати, щоб вважатися повноцінними членами суспільства, ефективно виконуючи свої традиційні обов'язки у підтримці демографії та економіки свого регіону. Це все - про "хлопчик" та "дівчинка", "чоловік" та "жінка" в масовій культурі. Людей з дитинства вчать бути "справжніми жінками та чоловіками", щоб їм було легше знайти своє місце в житті. Відступ від гендерних ролей може сильно вдарити по репутації людини. Від регіону до регіону гендерні ролі останні століття досить різняться. На їхню жорсткість може впливати сімейний достаток, раса та етнос, приналежність до ЛГБТ (лесбійки, геї, бісексуали, трансперсони), наявність інвалідності.
 
Гендерний маркер — відмітка про гендер в особистих документах людини, на підставі якої до нього застосовуються гендерно-специфічні закони (призов до армії, трудові нормативи, вихід на пенсію, тощо), він присвоюється від народження кожній людині, разом з ім'ям та займенниками "він" або "вона".
 
Гендерна експресія — самовираження людини через гардероб, косметику, аксесуари, хобі, манери, емоції та риси характеру, які міцно асоціюються в масовій культурі з одним із двох гендерів. Макіяж, сережки, сльози, поступливість, вишивання - жіноча гендерна експресія. Простота, агресія, конкуренція, активна сексуальність, зброя – чоловіча гендерна експресія. Бувають і гендерно-нейтральні явища, наприклад – сорочки, яскраві шкарпетки, мстивість, малювання, кулінарія. Багато людей бояться виявляти свої якості та інтереси, що не відповідають їх гендерній ролі, щоб не піддатися глузуванням.
 
ГНК - гендерна неконформність — значний відступ людини від гендерних ролей і стереотипів у особистих інтересах, без зміни гендерної ідентичності, наприклад - чоловік іде у відпустку для догляду за дитиною і носить сукні, а жінка забезпечує свого чоловіка і займається боксом.
 
Кросдресинг - кросдресер - (застаріле - трансвестит) — людина, яка тимчасово приміряє на себе всю експресію іншого гендера заради особистої розваги. Така поведінка може бути частиною соціального переходу (див. нижче).
 
Травесті - дрег — людина, яка тимчасово приміряє на себе всю експресію іншого гендера для виступу на сцені.
 
ГІ - гендерна ідентичність - (застаріле - психологічна стать) — особисте уявлення людини про те, з яким гендером вона себе асоціює. Психологічне явище, початково засвоєне під впливом суспільства. Може змінюватися протягом життя.
 
Гендерна соціалізація — повсякденний досвід людини виходячи з її матеріального становища в суспільстві на правах, привілеях та обмеженнях як "чоловіка" або "жінки".
 
Трансперсона - трансгендер — людина, якій при народженні був присвоєний один гендер, але у свідомому віці вона самостійно змінила його на інший гендер.
 
Транссекс - (застаріле - транссексуал) — людина, яка проходить медичну корекцію своїх фізіологічних статевих ознак. На Землі мешкає близько 20 мільйонів транссексних людей.
 
Цисперсона - цисгендер — людина, яка не змінювала свого привласненого при народженні гендера і не має такого бажання.
 
Циссекс — людина, яка не проходила медичної корекції своїх статевих ознак і не має такого бажання.
 
Інтерсекс - (застаріле - гермафродит) — людина, яка народилася зі змішаним набором фізіологічних статевих ознак через генетичні та внутрішньоутробні аномалії. Іноді інтерсекс-персони виявляються ще й трансгендерними та/або транссексними, якщо відразу після народження їм провели хірургічну корекцію статевих ознак та/або приписали неправильний гендер через неможливість запитати. На Землі мешкає близько 150 мільйонів інтерсексних людей.

Agab - assigned gender at birth - агаб — гендер привласнений при народженні.

Afab - assigned female at birth - афаб — людина, якій привласнили жіночий гендер при народженні.
 
Amab - assigned male at birth - амаб — людина, якій привласнили чоловічий гендер при народженні.
 
Дисфорія — хворобливий стан нервової системи. Це відторгнення своїх фізіологічних статевих ознак на гормональному та неврологічному рівні у людини, в іншому усереднено здорової. Розвивається при генетичних та внутрішньоутробних аномаліях, так що людина народжується вже з "транс-мозком". Виявляється по-різному - у вигляді дисоціації (почуття перебування поза своїм тілом), загальної незграбності, уповільненої реакції, апатії, депресії, фантомного болю, відсутності сексуального бажання, іноді все разом. За відсутності лікування стабільно погіршує якість життя людини. Ефективно лікується медичним переходом (див. нижче). Не має жодного відношення до психіатрії та психології.

Дисфорік (авторський термін) — людина зі статевою дисфорією.
 
Дисморфофобія — хворобливий психологічний стан, при якому людина одержима реальними або уявними недоліками своєї зовнішності, намагається їх виправити на шкоду своєму здоров'ю (голодуванням, косметичними процедурами, самопризначеними медикаментами), і ніколи не буває задоволена результатом. Розвивається протягом життя під тиском зовнішніх обставин (наприклад цькування в школі). Проявляється нападами. Лікується у психіатра та психолога. Часто плутається з дисфорією через незнання природи обох станів. Втім, у людини з дисфорією може бути одночасно дисморфофобія.
 
F64.0 — психіатричний діагноз "Транссексуалізм" за 10-ою Міжнародною класифікацією хвороб. Зараз від його отримання залежить доступ до переходу та зміни документів для трансперсон. У МКБ-11 цей діагноз буде перенесено в область сексуальних станів та отримає назву "Гендерна невідповідність". У обох діагнозах дисфорія вважається симптомом, а не захворюванням сама по собі.
 
Перехід - транзішн - гендерно-афірмативна терапія — набір медичних та/або соціальних заходів, що застосовуються до людини, щоб привести його тіло та/або гендер до бажаного.
 
Соціальний перехід — кросдресинг, виконання "невроджених" гендерних ролей, зміна імені та займенників у повсякденному житті. Деякі трансперсони здійснюють лише соціальний перехід. Така трансгендерна людина залишається циссекс.
 
Медичний перехід — медична корекція фізіологічних статевих ознак. Деякі трансперсони здійснюють медичний перехід, але не змінюють ґендер. Наприклад - афаб через дисфорію видалила молочні залози, але соціально так і залишилася жінкою. Така транссекс людина залишається цисгендерною.
 
Докладніше про медичний перехід — наприкінці статті.
 
FtM (female to male) - ФтМ - трансчоловік - трансмаск — людина, яка здійснює перехід з "жінки" в "чоловіка".
 
MtF (male to female) - МтФ - трансжінка - трансфем — людина, яка здійснює перехід з "чоловіка" в "жінку".
 
Небінарність — гендерна ідентичність, що не відповідає одній з двох традиційних: "чоловік" або "жінка". Кількість небінарних ідентичностей не піддається обчисленню і становить цілу окрему спільноту (агендери, андрогіни, гендерфлюїди, гендерквіри, демібої та демігьорли – це все звідти). Деякі небінари застосовують до себе займенники "вони" або "воно" для особистого психологічного комфорту. Медичний перехід у небінарних трансперсон нічим принципово не відрізняється від ФтМ та МтФ.
 
Гейткіпінг — процес визначення лікарями, чи дійсно потрібна людині з дисфорією та/або дисморфофобією медична корекція статевих ознак, з подальшим дозволом або відмовою, яку буває складно і дорого оскаржити. В останні десятиліття цей процес пом'якшується, лікарі більше не так контролюють право трансперсон на перехід, скільки допомагають їм з переходом на рівних.
 
Трушництво - трушник - трускам — переконання, що медичний перехід потрібно "дозволяти" тільки "справжнім (ядерним) транссексуалам", які повністю відповідають ролям і стереотипам гендеру, в який вони переходять. Наприклад - транс-жінка обов'язково має хотіти вийти заміж і захоплюватися "жіночими штучками", а інакше у неї нібито не дисфорія, а сексуальний фетиш на фізіологію "самки", який треба лікувати у психотерапевта. Трушники вважають прагнення пасу головним критерієм дисфорії, хоча це лише один із способів із нею справлятися.
 
Пас - пасабельність — міра відповідності зовнішності трансперсони бажаній статі та гендеру у найпопулярніших стереотипах. Наприклад, довге волосся, опуклі груди і приталений одяг для транс-чоловіка "псують пас", а для трансжінки навпаки "додають пас". Хороший пас забезпечує трансперсоні як зменшення дисфорії, так і безпеку в суспільстві. До проходження медичного переходу пас може бути єдиним способом справлятися з дисфорією, а після МП трансперсона може надавати йому вже менше значення.
 
Шафа — про людей які приховують від усіх свою "нетрадиційну" сексуальну орієнтацію, дисфорію та/або гендерну ідентичність говорять "вони сидять у шафі".
 
Камінг-аут - "вихід із шафи" — визнання довіреному колу людей у ​​своїй "нетрадиційній" сексуальній орієнтації чи трансгендерності.
 
Яйце — те саме що "шафа", але саме для трансперсон. А замість "камінг-аут" кажуть "яйце тріснуло". Західний англомовний вираз, поступово розповсюджується у нас за попередніми.
 
Транс-статус — соціальний статус трансперсони, коли вона не приховує своє минуле життя в іншому гендері та факт переходу. Консервативне суспільство зазвичай зневажливо сприймає відкритих трансперсон як "колишніх чоловіків" і "колишніх жінок", а не тими, хто вони є зараз.
 
Стелс — максимальне приховування транс-статусу від суспільства вже після переходу. Неможливо виявити трансперсону серед цисперсон, якщо вона "пішла в стелс", тільки якщо ви не знали її особисто до переходу.
 
Аутинг — розкриття транс-статусу третім особам без згоди трансперсони. Є злочином проти персональних даних та розкриттям лікарської таємниці.
 
Трансфобія — упередження, приниження гідності, дискримінація та насильство на основі транс-статусу.
 
Місгендеринг - буквально "промахнутися з гендером" — випадкове або навмисне використання неправильних займенників щодо трансперсони.
 
Деднейм
— буквально "мертве ім'я".
Деднеймінг — навмисне використання до-перехідного імені трансперсони.
 
Конверсійна терапія — набір медичних та/або соціальних заходів, що застосовуються до трансперсони, щоб вилікувати її дисфорію без переходу. Наприклад - переконанням у "гріховності" переходу, шаманством та екзорцизмом, упередженою психотерапією та гіпнозом, прийомом нейролептиків, антипсихотиків та транквілізаторів що пригнічують волю людини, примусом до "рідних" гендерних ролей, насильницьким шлюбом, сексуальним насильством, фізичним обмеженням свободи. Доведено, що вона психологічно калічить трансперсон (часто доводячи їх до суїциду), нав'язує їм сором та провтину, але лише відкладає їх перехід.
Точно такими ж методами подекуди досі "лікують" і "нетрадиційну" сексуальну орієнтацію.
 

Відкат — частіше примусове ніж свідоме переривання медичного переходу (конкретно гормональної терапії) з поверненням у доперехідний тілесний стан (частково).


Детранзішн — частіше свідоме ніж примусове переривання медичного переходу, повернення трансперсони у свій доперехідний гендер та тілесний стан (частково або максимально можливо). Якщо відкати здійснюють 4-11% трансперсон, то частка детранзішнів серед них становить близько 0,4%. Зазвичай все це стається через зовнішній тиск трансфобії та конверсійної терапії.

 
Ретранзішн — повторний перехід після примусового відкату або детранзішну.


~ ~ ~

Пов'язані з трансгендерністю політичні повістки:
 
TERF - ТЕРФ - транс-ексклюзивний радикальний фемінізм - гендерно-критичний фемінізм — ідеологія, згідно з якою транс-статус це психологічний стан людини, яка хоче втекти від тиску гендерних ролей, тобто "жінки просто хочуть бути сильними як чоловіки" та "чоловіки просто хочуть бути пасивними як жінки". Дисфорія у ній розглядається як набір психологічних травм та комплексів, вилікувавши які можна зупинити людину від здійснення переходу (по суті це конверсійна терапія). Про її небезпеку я писав тут.
 
Квір — ідеологія, згідно з якою транс-статус - це свідома політична заява людини проти гендерних стереотипів та ролей. Сама собою дисфорія у ній не розглядається (у кожного квіра може бути дуже різна думка), а перехід у будь-якій формі розглядається як прояв свободи вибору свого місця в суспільстві. “Квір-теорія” має академічну філософську та соціологічну базу. У ширшому визначенні квір є субкультурою протиставленною до цисгетеро-нормативності, у якій можуть брати участь й гендерно-неконформні цисгетеро.
 
Трансмедикалізм — ідеологія, згідно з якою транс-статус це фізіологічний стан людини, що стосується лише їх особистого життя. Дисфорія в ній розглядається як хронічна хвороба, при якій єдиним робочим лікуванням є медичний перехід та/або безумовне прийняття гендерної ідентичності та бажаної гендерної ролі трансперсони у суспільстві.
 
Депатологізація трансгендерності — рух за виключення трансгендерності з категорії хвороб, щоб трансперсони були максимально звільнені від контролю консервативних лікарів. Серед транс-активістів немає одностайної думки щодо цього питання. Я про це писав тут.
 
~ ~ ~
 
Словник медичного переходу:
 
ЗГТ - замісна гормональна терапія - крос-гормони — індивідуальна схема гормональних медикаментів, що заміщає природний гормональний фон трансперсони. Завдяки ній їх тіло набуває бажаних вторинних статеві ознаки. Наприклад - у трансчоловіків на тестостероні зменшуються молочні залози, набирається м'язова маса, ламається голос, випадає волосся на голові, росте волосся на обличчі і тілі, збільшується клітор, з'являється ерекція і пропадають менструації. А у трансжінок на естрогенах ростуть молочні залози, відкладається жир на стегнах, животі та грудях, густіє волосся на голові, стоншується волосся на обличчі і тілі, зменшується пеніс, пропадає ерекція, з'являються циклічні зміни самопочуття як при менструації.
ЗГТ значно зменшує дисфорію на неврологічному рівні, а в деяких випадках прибирає її зовсім.
 
Мастектомія - маскулінізуюча маммопластика — видалення молочних залоз у ФтМ.
 
Гістеректомія — видалення матки у ФтМ.
 
Вагіноектомія — видалення піхви у ФтМ.
 
Метоїдіопластика — звільнення збільшеного клітора від зайвих тканин вульви у ФтМ.
 
Дікліт — буквально поєднання слів "dick" (пеніс) та "clitoris" (клітор) - збільшений клітор у ФтМ. Ще кажуть "члітор".
 
Фалопластика — реконструкція пеніса з пересаджених тканин руки/стегна/живота та дікліта у ФтМ.
 
Протезування грудей - фемінізуюча маммопластика — збільшення молочних залоз у МтФ.
 
Орхіектомія — видалення яєчок у МтФ.
 
Вагінопластика — реконструкція вагіни з тканин пеніса у МтФ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Репродуктивний фронт

Ну раз об этом уже начинают сраться феминистки-уклонистки и женщины-военные, то не грех выложить эту отредактированную копипасту сообщений и...